Екипировка за уиндсърф

Изборът на правилната дъска (борд) е важен при ученето на уиндсърф. Най-добре е да започнете с голяма, стабилна дъска с достатъчна плаваемост, защото това ще ви помогне да се научите да балансирате във водата – без да падате на всеки две секунди.

Наред с борда ще ви трябва платно, мачта и гик. Когато се учите, по-малко платно е най-добре, тъй като ще трябва да издърпате платното от водата, за да сърфирате. По-големите платна са по-тежки и по-трудни за контролиране. След като научите основите, можете да се преместите на по-голямо платно.

Бихме препоръчали да имаме няколко урока, за да свикнете, преди да се ангажирате да си купите уиндсърф дъска плюс платно, мачта и гик. Това може да е скъпа инвестиция и не искате да завършите с грешен комплект, преди като сте наясно какво ви е необходимо като литраж на дъската и квадратура на платното.

Ако практикувате уиндсърф редовно, е добра идея да си купите собствен неопренов костюм. Наемните неопрени са страхотни, но е хубаво да имате свой собствен и те не са много скъпи. Освен това, ако обичате водни спортове, притежавайки неопрен, ще се наслаждавате и на други спортове като sup и плаване.

Аналогично, ботушите или неопреновите обувки са полезни – особено в студена вода, тъй като ви държат топли. Те също така ще защитят краката ви, когато влизате и излизате от водата, плюс ще осигурете допълнителен захват върху борда.

Ще се нуждаете и от жилетка. Всички училища ще изискват от вас да носите един – те ще ви осигурят, когато наемете уиндсърф дъска или вземате уроци.