Какво е уиндсърф?

Уиндсърфирането е форма на плаване, където вятърът задвижда борд (дъска) с платно по водата.

Полинезийците използват дъски с платна от стотици години, но едва през 60-те години на миналия век, дизайнът на уиндсърф борда наистина се развива и той става спорта, който познаваме днес.

За разлика от сърфирането, уиндсърфингът използва вятъра, за да се задвижва напред, докато сърфирането използва силата на вълните. Това означава, че можете да практикувате спорта навсякъде, където има голямо количество вода и вятър, като езера, реки, устия, морета и, разбира се, открития океан.

Уиндсърфингът някога е бил наричан „сърфиране на рижавия братовчед“ от спортната легенда Роби Нейш. Популярността на спорта започва да нараства значително през 80-те години, когато е изчислено, че един на всеки три домакинства в Европа има уиндсърф борд.

И докато спортът прилича на сърф, той е по-близо свързан с плаването – уиндсърфистите наричат ​​сами себе си моряци и правилата им са много подобни на правилата за ветроходни състезания.

Съществуват няколко различни дисциплини в зависимост от аспекта на спорта, който ви влече – от големите вълни до свободните състезания и слаломи.

Има малко по-дълга крива на обучение, когато става въпрос за учене на уиндсърф, за разлика от други екшън спортове като сноуборд или скейтборд. Ще започнете на по-голям борд с малко платно, когато изучавате основите, преди постепенно да се придвижите към по-малък борд, докато уменията ви се увеличават. Размерът на платното зависи от условията.

Едно от най-хубавите неща на този спорт е, че може да се практикува на всяка възраст – дори на доста напреднала възраст – защото има относително малко наранявания в сравнение с тези, които се случват на твърди повърхности като сняг или бетон. Много уиндсърфисти се наслаждават на спорта дори и в пенсионна възраст.