Водни Спортове

Водните спортове, включени в СИНИ ЛАГЕРИ са:

1. съп
2. уиндсърф
3. плуване

Всеки ден децата ще имат възможност да се учат и карат съп и уиндсърф, обучавани от уиндсърф инструктор с дългогодишен опит. Сутрините са най-подходящи за тези занимания, така че след обучението по английски език, децата ще се качват на бордовете и ще се учат да пазят равновесие и да вдигат платната, първоначално на пясъка, а впоследствие и в морето.

1. Съп– на англ. SUP (Standup paddleboarding) се състои от голяма дъска, върху която детето ще се учи да стои изправено и да балансира по водната повърхност. Движението на борда в морето се случва чрез гребло.

Този спорт тренира както горната, така и долната част от тялото на детето и спомага за активното развитието на общата моторика и координация. Съп е разклонение на сърфирането, произхождащо от Хавай. За разлика от традиционното сърфиране, където сърфистът седи, докато се появи вълна, тук сърфистът стои изправя на борда и използва гребло, за да се движи по водата.

Повече за съп спорта можете да научите от статиите ни тук.

2. Уиндсърфирането е форма на плаване, където вятърът задвижва борд по водата. За разлика от сърфирането, уиндсърфингът използва вятъра, за да се задвижва напред, докато сърфирането използва силата на вълните. Това означава, че можете да практикувате спорта навсякъде, където има голямо количество вода и вятър, като езера, реки, устия, морета и, разбира се, открития океан.

Общата моторика се отнася до координираните движения, извършвани от по-големите мускулни групи на тялото. Развитието на общата моторика е важно, защото тялото усвоява първо грубите движения като контрола на ръцете и краката и чак след това преминава към изолираните движения, при които се включва долната част на ръката и пръстите. Ако не развият добре общата си моторика, за децата може да се окаже трудно да овладеят фините движения, които са основополагащи.

Повече за уиндсърфирането можете да научите от статиите ни тук.

3. Плуване- Ако вие сте човек, който обича да се занимава със спорт, със сигурност знаете колко полезно е плуването. А ако сте родител, вероятно сте се замисляли кога трябва да започнете да учите своето дете да плува.
Отговорът е категоричен – колкото по-рано, толкова по-голяма е ползата за дете ви. Ползата от плуването не се измерва само с влиянието на този спорт върху физическото развитие на младия организъм, а и върху умствените му способности.

Учените от Грифитския институт в Австралия доказват тези изводи чрез тригодишни проучвания. Те са работили с родителите на 7000 деца от Австралия, Нова Зеландия и САЩ. Избрали са 180 деца на възраст от 3 до 5 години и са провели задълбочени наблюдения над тях.
Данните показват, че децата, които започват рано да се занимават с плуване, много по-лесно и по-рано придобиват навици за много полезни дейности. Те се отличават от връстниците си и с по-развита реч, с по-изразени математически способности. Тези деца имат и по-развита наблюдателност, по-добра моторика при дейности като рисуване, изрязване на фигури, конструиране.

Според експертите тези способности на малчуганите ще осигурят по-бърз и безболезнен преход от детската градина към училище, където изискванията са по-високи.

Наблюдаващите смятат, че половата принадлежност в случая няма роля, както и социалният статус на семействата, а тези фактори не са без значение при деца, които не се занимават с плуване от рано.

Повече за плуването можете да научите от статиите ни тук.